sobota, 7 czerwca 2014

Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami

Zbliżające się upały zmusiły nas do poszukiwań fajnego, smacznego i lekkiego ciasta, które nie spłynie na dworze. Taki przepis znalazłyśmy na największym blogu cukierniczym naszego kraju :P  chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy!




Składniki:
Na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masa budyniowa:
  • 5 białek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 0,5 kg truskawek  
  • Cukier puder do posypania ciasta



Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka umieszczamy na blacie. Wkrajamy masło i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już jednolite dzielimy na dwie części: większą 60% i mniejszą 40%. Obie zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na kilka godzin (a najlepiej na cała noc).  Blachę do pieczenia o wymiarach około 33 cm na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyciągamy z zamrażalki oraz ścieramy na tarce. Wykładamy spód ciasta i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Pozostawiamy  do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Składniki dodajemy stopniowo miksując cały czas na najwyższych obrotach. Pod sam koniec wlewamy strużką olej słonecznikowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Następnie układamy w niej umyte i obrane z szypułek truskawki. Na nie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy nieco i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! :)













8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasta do obłędu!
    pięknie wygląda i na pewno równie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj obłędne ciacho :) Truskawkowo Mi chciałoby się zaśpiewać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho, jeszcze nie robiłam kruchego w takim wydaniu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ok.dzięki :) szkoda bo fajna ta Twoja porcelanka :)
    Ciasto obłędnie pysznie wygląda i piękne zdjęcia :)) Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly