sobota, 25 listopada 2017

Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem

Kurczak w czerwonym winie to flagowe danie kuchni francuskiej. Słynęła z niego między innymi mistrzyni Julia Child. Przygotowanie tego dania w oryginalnej wersji jest nieco trudne i może odstraszać, dlatego przygotowałyśmy dla Was uproszczoną wersję tego dania. Mimo, że łatwiejsze w przygotowaniu to nic nie traci z kruchości mięsa i wyrazistego smaku sosu na bazie czerwonego wina. Danie to doskonale nadaje się na obiad rodzinny czy przyjęcie. Można je przygotować wcześniej (nawet poprzedniego dnia), a przed przyjściem gości tylko odgrzać, będzie wówczas równie smaczne, jak zaraz po przygotowaniu.




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ puszka zielonego groszku
  • Szklanka bulionu
  • Szklanka czerwonego wina
  • Cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano
  • Masło i olej do smażenia
Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy


Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Patelnie stawiamy na ogniu, dodajemy łyżkę masła i nieco oleju. Kiedy patelnia się rozgrzeje smażymy mięso partiami na złoty kolor. Obsmażone mięso przekładamy do brytfanki. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy w pół talarki. Na tej samej patelni obsmażamy marchewkę. Przekładamy do brytfanki. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i podsmażamy. Również przekładamy do brytfanki wraz z zawartością patelni. Dolewamy bulion, wino i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawimy tymiankiem, papryką i delikatnie oregano, wrzucamy też liść laurowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 30 minut, aż marchewka zmięknie. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy kilka łyżek sosu i ponownie mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do brytfanki i dodajemy odcedzony zielony groszek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pyzami w zależności od upodobań. Smacznego.











4 komentarze:

  1. Ale to brzmi smakowicie. Koniecznie muszę kiedyś coś takiego zaserwować, jeśli zaproszę rodzinę na obiad. Koniecznie tylko będę musiała zaopatrzyć się w dobre czerwone wino, ponieważ w moim barku braki, a ostatnio fajne wina widziałam na stronie http://wineavenue24.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za polecenie tego sklepu :). Aktualnie poszukuję jakichś wysokiej jakości win czerwonych, które mogłabym podać podczas uroczystej kolacji. Z tej okazji kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow zestaw nowych kieliszków do wina. Wino czerwone powinno być podawane wyłącznie w odpowiednim szkle. Kieliszki do win zasadniczo różnią się od siebie wykonaniem. W sklepach znaleźć można m.in. kieliszki do win czerwonych, białych, a także musujących.

      Usuń

Printfriendly